Talare och presentatörer på Ballongiaden

Här kommer en presentation över dom fantastiska talarna under helgen

Lördag 9 juli kl 12.00 prel Grenna museum (gratis)
Renata Chlumska – Äventyrare och livscoach
Vi är glada att kunna presentera den fantastiska äventyrerskan Renata. Ni kommer att få en hisnande presentation full med bilder och historier. Samtidigt som hon coachar er att våga utmana er på era egna resor i livet.
”Kämpandes uppför en brant isvägg på väg mot toppen av världens högsta berg. Ensam i kajaken mot piskande vågor på ett rytande Stilla havet. Eller, pressad till det yttersta av extrema krafter i en flygsimulator under förberedelserna till nästa utmaning. Resan till rymden. Man kan knappast leva bättre upp till Renatas eget konstaterande, att livet är ett äventyr.”

Läs mer om Renata http://renata.nu/

Söndag 10 juli kl 12.00 prel Grenna museum (gratis)
Pelle Signal Johansson – Ballonghistoriker
Han kommer att berätta om sitt innehållsrika liv inom ballongflygningen med massor av händelser och äventyr samt entusiastisk berättare om August Andree flygningen till Nordpolen.

Pelle ”Signal” Johansson

Pelle har varit ballongförare i 28 år och har gjort 970 ballongfärder. Han håller föredrag om Andrées polarexpedition 1897 samt om luftballongens historia, och erhöll 2011 Andrée-priset i Gränna.

Han var en av dem som startade Svenska ballongklubben 1968, och var styrelseledamot i Svenska Flygsportförbundet 1980-1990 samt i Kungliga Svenska Aeroklubben DM 1974-2004. 2004 erhöll han Kungliga Svenska Aeroklubbens guldmedalj.

Lördag 9 juli kl 15.00 Grenna museet (gratis)
Carl-Johan Svensson – historiker – ”Provflygningarna – platserna Andrée lämnade efter sig”


Carl-Johan kommer att prata om dom rafflande provflygningarna som han också skrivit en bok om. Åren 1893–1895 genomförde uppmärksammade och dramatiskt försvunne Salomon August Andrée nio fria färder med gasballongen Svea. Han flög från Stockholm och Göteborg. Landningarna skedde runtom i Sverige. Och en gång i Finland.
Carl-Johan Svensson är lektor i historiedidaktik vid Högskolan i Jönköping
Läs mer om honom HÄR

Måndag 11 juli kl prel 15.00 Grenna museet (gratis)
BOKSLÄPP: Två dagböcker skrivna av vätgasingenjören 1896 – 1897.

Dagböckerna har varit bortglömda och okända för Andréeforskare, fram till nyligen. Och böckerna väcker nu historikernas intresse, eftersom de kan ge nya perspektiv på expeditionen.

– Berättelsen om Andrées ballongexpedition innehåller så mycket dramatik och mänsklig tragik, att den aldrig upphör att fascinera. Axel Stakes dagböcker ger en ny bild av expeditionens förberedelser och är därför mycket värdefulla för forskningen, säger Håkan Jorikson, chef för Grenna Museum Polarcenter.

Axel-Stake